torsdag 17 oktober 2013

Acne roaccutan, nytt godkänt alternativ

Roaccutan är ett läkemedel mot svår acne. Medicinen orsakar alvarliga fosterskador och har därför inte varit godkänt i Sverige, utan endast kunnat skrivas ut på licens av hudläkare.

Roaccutan kan ge svåra biverkningar, däribland depression. För ca tio år sen stod det mycket i medierna om roaccutan och självmord. Det ska inte förringas och är mycket sorgligt. Å andra sidan tycker jag att den debatten blev väldigt ensidig. Acne kan påverka det dagliga livet oerhört för den som är drabbad och kan i sig leda till djupa depressioner.
Har du haft acne och känner att du vill dela med dig av din historia, skriv gärna i kommentarerna.

Om du ska börja med roaccutan, tala om det för någon närstående. Även om du inte förväntar dig att du kan bli deprimerad. Har du ingen du kan/vill berätta för, kontakta en kurator som du kan prata med utifall det krisar.

Många som får roaccutan känner sig otroligt lättade, flera års helvete är över. I början, eller en bit in i behandlingen är det vanligt att acnen tillfälligt kommer tillbaka. Ibland är den värre än från början. Det kan bli tufft, speciellt om en tror att acnen är där för att stanna.

När jag tog roaccutan försvann acnen ganska omgående men kom sen tillbaka efter några veckor. Jag hade förberett mig på det redan innan kuren så jag blev inte påverkad av det.

Som jag förstått det har det kommit ett nytt godkänt läkemedel  Isotretinoin Orifarm . Det ska innehålla samma verksamma substans som roaccutan. Hudläkare kan förskriva det och det behövs inte någon licens då det är godkänt i EU. Det bör göra att det blir lättare att få medicinen utskriven.

2 kommentarer:

  1. There are numerous Medical Treatment for Melasma which might improve the presence. Superficial pigmentation is easier to treat than deep pigmentation. If melasma happens during pregnancy, it might resolve on its own within a few months after delivery and recovery may not be required.

    SvaraRadera
  2. The common approach for Treatment of Melasma removal involves sunscreen, bleach and time. The most important and conventional way of treating Melasma is sun protection.

    SvaraRadera