lördag 5 oktober 2013

Vad är melasma

Melasma är pigmentförändringar i ansiktet som kvinnor kan få. Det är inte samma sak som pigmentfläckar som kommer av solskador utan melasma orsakas av hormonförändringar som t ex vid graviditet eller av p-piller.

 Pigmentförändringarna kommer ofta i pannan och över överläppen. Fläckarna finns ofta symetriskt över ansiktet. Själv har jag två fläckar i pannan och sen går det ner och liksom ramar in ögonen.

En del får mer små fläckar över hela ansiktet som liknar fräknar. Magdalena Graaf har skrivit på sin blogg om sin melasma som ser ut på detta sätt.

Har du tendenser till melasma ska du inte använda p-piller eller andra hormonpreparat som preventilmedel för då kan hudproblemet förvärras. Tala med läkaren/barnmorskan om detta. Det finns ju andra alternativ än hormoner när man vill skydda sig.

När man väl har fått melasma är det tyvärr svårbehandlat men det går att förbättra! Hos en del går det tillbaka av sig självt när hormonerna återgår till det normala.

Det absolut viktigaste tipset jag vill ge är att: UNDVIK SOLEN
Att sola går fetbort när man har melasma! Fläckarna aktiveras väldigt lätt av sol. En del tycker det är tråkigt att inte kunna vara "brun och fräsch". Själv hoppas jag att blekfisar ska acceptera att de är just det. Att ligga och sola är inte hälsosamt alls, och är ett utmärkt sätt att få huden att åldras i förtid!

Sen jag fick melasma använder jag solskyddsfaktor 50 i ansiktet, alla dagar året runt. Soliga dagar på sommaren använder jag också keps eller annat skydd. Vissa datorskärmar avger UV-strålning och därför kan det vara bra att ha solskydd även inne. De som inte har melasma behöver naturligtvis inte skydda sig så extremt.

Det man ska tänka på är att man kanske behöver ta D-vitamin tillskott när man skyddar sig så mycket från solen (D-vitamin bildas i huden med hjälp av solljus). På vårdcentralen kan de ta blodprov på hur D-vitamin koncentrationen ligger. Det är inget "standard prov" men förklara att du har melasma och skyddar dig mycket. Har man stor D-vitamin brist kan man behöva få tillskott på recept då de receptfria alternativen inte ger tillräcklig dos.

Många som får melasma mår först väldigt dåligt av detta, det blir en chock. Själv hade jag aldrig hört talas om melasma och förstod ingenting när de bruna fläckarna dök upp, fick nästan panik. Upptäckte att det inte finns så mycket information om ämnet och det är därför jag börjat med denna bloggen!

2 kommentarer:

  1. There are numerous Medical Treatment for Melasma which might improve the presence. Superficial pigmentation is easier to treat than deep pigmentation. If melasma happens during pregnancy, it might resolve on its own within a few months after delivery and recovery may not be required.

    SvaraRadera
  2. The common approach for Treatment of Melasma removal involves sunscreen, bleach and time. The most important and conventional way of treating Melasma is sun protection.

    SvaraRadera